Vetrozaštitni pojasevi
U prošlosti su se putevi štitili gustim drvoredima koji su imali više zaštitnih funkcija: zaštita od snega u zimskim mesecima, u letnjim zaštita od sunca i visokih temperatura, a istovremeno i zaštita ratarskih useva od prašine, štetnih gasova, a naselja i od buke. Vetrozaštitni pojas pre svega sprečava eroziju, kojom se odnosi humus i tako slabi plodnost zemljišta. Nažalost, u proteklih nekoliko decenija sadnja zaštitnih drvoreda je zaboravljena praksa, ne retko se događalo da se i postojeći drvoredi seku zbog ogreva ili zbog bolesti stabala, a nije se vodilo računa o potrebi obnavljanja posečenih drvoreda.

Kao bitan oblik delatnosti rekultivacije i ozelenjavanja koja ima izuzetno praktičnu funkciju, izdvaja se zaštita zemljišta od vazdušne erozije i zaštita objekata ili naselja od zasipanja peščanim i drugim materijalima u zonama delovanja jakih vazdušnih struja.

Vetrozaštitni pojasevi od drveća, ovaj problem rešavaju ekonomično i ekološki. Radovi na njihovom postavljanju podrazumevaju ispitivanje ruže vetrova kao i strukture zamljišta i pogodnost sadnje optimalnih vrsta sadnica. Takvi pojasevi se podižu duž saobraćajnica sa bočnim udarima vetrova, duž železničkih pruga u okolini naselja, na klizištima i zasipima peščara.

 

Zaboravljena lozinka?
Registracija
Trenutno nemate artikle u korpi!
Dodali ste artikal u korpu!